Beques universitàries a posteriori?


És molt trist constatar que quan falta poc més d'un mes per l'acabament del curs acadèmic 2013/14 (si més no la part de les classes) encara hi ha molts estudiants que no han rebut la beca de caràcter general del Ministeri per aquest curs i que, a més, molts d'ells no saben encara ni quin import rebran.

En una època de crisi com la que estem, en la que moltes famílies es veuen obligades a fer inversemblants equilibris pressupostaris per poder sobreviure, disposar o no de matrícula gratuïta i d'una beca de 1.500€ (quantia fixa lligada a la renda) o de 3.000€ (si hi afegim la quantia fixa lligada a la residència) és el que decantarà en molts casos la balança cap al sí o cap al no quan les famílies han de decidir si el fill o la filla pot estudiar o no un grau universitari. I si després de tots els esforços per arrencar el curs els mesos van passant i la beca no arriba es creen situacions dramàtiques i totalment injustes que poden arribar a implicar l'abandonament dels estudis.

Ara que estem iniciant la campanya electoral per les eleccions al Parlament Europeu cal un compromís clar per evitar que aquest tipus de situacions es repeteixin. A Europa hi ha diferents models de preus pels estudis universitaris (des de la gratuïtat fins a preus molt més alts que a casa nostra) i també diferents models de beques. Es pot debatre molt si els estudis universitaris han de ser gratuïts o no (i quin percentatge del cost cal que cobreixin els estudiants en aquest cas). Però el que no es pot debatre és si persones amb capacitat i ganes d'estudiar poden quedar o no fora del sistema universitari per motius socio-econòmics.

Com diu el programa electoral d'Esquerra Republicana-NEC-Catalunya Sí a les eleccions al Parlament Europeu 2014 [1] : “El sistema universitari públic ha d'apostar per la transparència i el retiment de comptes a la societat a qui serveix i el seu bon funcionament ha de ser una peça fonamental per aconseguir igualtat d'oportunitats de tots els ciutadans”. I per assolir això, un bon sistema de beques és una peça imprescindible. Un sistema equitatiu, transparent i que s'apliqui amb rigor. Que tothom sàpiga el mateix dia de la matrícula quant li costarà el curs, quin serà l'import de la beca a la que té dret i quan en podrà disposar.
Jordi Regincós Isern
Secretari de la Sectorial d'Universitats, Recerca i Innovació.


[1] “Comencem el #NouPaís. Ara, a Europa”, Eleccions al Parlament europeu 2014, Programa Electoral Esquerra Republicana, Nova Esquerra Catalana i Catalunya Sí